Vers uit de NOP
Familie Dieleman
Hannie Schaftweg 10
8304 AR Emmeloord
T (0527) 617 136
M (06) 120 461 18
E info@versuitdenop.nl
Familie Dieleman
Hannie Schaftweg 10
8304 AR Emmeloord
T (0527) 617 136
M (06) 120 461 18
E info@versuitdenop.nl
Het aardappelseizoen
Van voorkiemen tot rooien en de verwerking, uw aardappels worden volledig bij Vers uit de NOP geteeld en verwerkt.Hou de site in de gaten, voor je het weet zijn ze er weer! Vanaf nu gaan we u hiervan op de hoogte stellen!
Februari 2013
In februari is het op het land rustig op de boerderijwinkel. De aardappelen van oogst 2012 liggen opgeslagen. Als het eind maart, begin april weer droger is, gaan we de eerste aardappelen in de grond stoppen. Zo ook de favoriet van de meesten: de Amora.
Maart 2013
In maart gaan we ons pootgoed voorkiemen. Dit doen we om weer vroeg nieuwe aardappelen te kunnen oogsten.
Door voor te kiemen versnel je de opkomst.
Ook de verkoop van pootgoed in de winkel begint nu weer. U kunt tegenwoordig ook bij Vers uit de NOP terecht voor plantuien.
April 2013
We hebben de eerste aardappelen gepoot! Belangrijk om vroeg nieuwe aardappelen te kunnen leveren. Toch moet je wachten tot de nachtvors (bijna) over is. Ander vriezen de aardappelen kapot en dan is uiteraard niet de bedoeling. Daarnaast moet het uiteraard voldoende droog zijn op het land.
Hieronder in het midden de pootmachine. Rechts de trekker die het land klaarmaakt. Meer info vind je je hier.
Mei 2013
Dit is de maand waarin we de kleine aardappelruggen die de pootmachine heeft gemaakt groter gaan maken. Zo krijgen de aardappelen meer ruimte om onder de grond te kunnen groeien. Komen ze namelijk uit de rug, dan worden de aardappels groen. Groene aardappels zijn giftig en moet je dus niet eten.
Juli 2013
In juli worden de eerste vroege aardappels met de hand gerooid. We rooien deze aardappelen met de hand, omdat ze eigenlijk nog niet velvast zijn. Dit komt omdat ze nog aan het groeien zijn.
Augustus 2013
In augustus gaan we op grotere schaal rooien met een voorraadrooier. Het machinaal rooien heeft snelheid en capaciteit als voordeel. Ook kunnen we al op het land de aardappelen lezen. Zo kunnen we slechte aardappelen en kluiten eruit halen. Na het rooien komen de aardappelen in een kist en worden ze op de boerderij nog een keer nagelezen en in het zakje gestopt.
September 2013
Dit is de maand waarin we volop gaan rooien. Alle aardappelen worden dan van het land gehaald en in kisten in de opslag gezet. In totaal slaan we ongeveer 250 kisten met verschillende aardappelrassen op. Deze aardappelen worden het hele seizoen door verwerkt. Dit duurt ongeveer tot augustus 2014.